Kreta

De regio Kreta staat natuurlijk vooral bekend door de party plaats Chersonissos op het hoofdeiland Kreta. Toch heeft de regio veel meer leuke eilanden te bieden zoals Spinalonga en Chrisi.

Kreta

De meeste jongeren die dit lezen denken gelijk aan party, party en goedkoop eten en drinken maar het eiland Kreta of Kriti zoals het in het Grieks heet heeft veel meer te bieden dan alleen Chersonissos. Dit komt omdat het één van de grootste Griekse eilanden is. Het heeft namelijk een oppervlakte van maar liefst 8300 vierkante kilometer. De hoofdstad van Kreta is Iraklion, daar vlieg je ook op vanaf Schiphol Amsterdam of Rotterdam Airport.

De eerste bewoners van het eiland zijn de Minoiniers ook wel de Mionische beschaving genoemd. Deze settelde zich rond het jaar 3000 voor onze jaartelling op Kreta. Rond het jaar 1600 noemde ze zichzelf de Kretenzers en ze waren vanaf dat moment al een zeer welvarend Grieks eiland want ze beschikte over de grootste zeemacht in de regio. Ze dreven handel met de verschillende Griekse Eilanden, Cyprus, Egypte, Syrië en Turkije.

Dit is vooral te danken aan de gunstige ligging tussen de bovenstaande landen in. Enkele leuke bezienswaardigheden zijn de overblijfselen van het paleis van Knossos, de Samariakloof, het fort van Spinalonga, Arkadi-klooster en de Lassithihoogvlakte. Daarnaast kan je natuurlijk prima winkelen en oude gebouwen bekijken in de hoofdstad Iraklion, Rethimnon en Chania.

Chersonissos

Natuurlijk kan je in Chersonissos terecht voor verschillende feestjes in de zomer en heeft het een hele lange straat met veel uitgaansgelegenheden. Het is daarnaast ook een leuke plek om uit eten te gaan doordat er veel restaurants zijn. Wil je een feestje op het strand dan kan je terecht op het Star Beach dat geheel in het thema van feesten staat. Je kan hier dansen bij verschillende muziek podia of bungee jumpen, met de opblaasbanaan achter een speedboot of lekker fastfood eten. Het is de ultieme plek voor jongeren om bij te komen van de kater.

Spinalonga

Spinalonga is een klein eiland voor de kust van het hoofdeiland Kreta. Het is één van de toeristische trekpleisters van Kreta zelf omdat je met een boot naar het eiland toe kan varen. Op het eiland bevindt zich een fort uit de Venetiaanse tijd.

Het fort diende als bescherming voor Kreta en als een leprozerie, dit is een opvanghuis voor mensen die aan de ziekte lepra lijden. De mensen die Lepra hadden werden hier opgevangen en geïsoleerd van de rest van de bevolking omdat het een zeer besmettelijke ziekte is. Het fort is in goede staat en erg leuk om te bezoeken.

Chrisi

Ben je op zoek naar ongerepte natuur in de regio Kreta dan kan je het prachtige Chrisi bezoeken. Dit eiland is ongeveer 5 km lang en bestaat voornamelijk uit gestolde lava. Het heeft een prachtige natuur en is daarom ook beschermd en erkend door Europa als een natuurreservaat.

De flora en fauna is divers en je kan er de Medeterrane monniksrob vinden, familiesoort van onze zeehond. Je kan er prima snorkelen en duiken want het water om het eiland is relatief ondiep. Het eiland is het snelst te bereiken vanaf Lerapetra of Mirtos.

Ga je naar Kreta ? Koop dan tickets vooraf online.

  • Niet wachten …
  • Zeker niet in de rij …..
  • Niet uitverkocht …
  • En…goedkoper !