Griekse Eilanden

Feesten op Mykonos

Feesten op Mykonos

Ga deze zomer feesten op Mykonos

De kubusvormige gebouwen en witgekalkte buitenkanten van Mykonos schreeuwen mediterraan. Kronkelige wegen kronkelen door het hoofdcentrum van de stad Chora, langs dure winkelpuien en mooie kerken die het eiland een geaard gevoel van Griekse traditie geven. Maar Mykonos is verre van conservatief, want het staat bekend om zijn rumoerige strandfeesten en energieke nachtleven. In het “Ibiza van Griekenland” ben je op elk moment van de dag nooit ver van een feest.

Zonvakantie Griekenland

Behalve het opzwepende nachtleven zijn de zijdezachte zandstranden van Mykonos de grootste trekpleister. Vakantiegangers komen erheen om te zien en gezien te worden – ahem – vaak naakt. Deze laissez-faire houding valt vooral in de smaak bij mensen die van herrie houden; de stranden Psarou en Paradise beginnen al vroeg op de dag te springen en gaan pas bij zonsopgang weer open. Maak je geen zorgen vroege vogels, er zijn ook overdag genoeg bezienswaardigheden zoals de in Cycladische stijl gebouwde gebouwen van Chora, de windmolens van Kato Myli en de sierlijke tempels van Delos. Hier ontdek je de perfecte Griekse mix van verfijning, ontspanning en jubelstemming.

Feesten op Mykonos

3 Beste dingen om te doen in Mykonos

De belangrijkste attracties van Mykonos zijn de stranden, waar je kunt zonnen, ontspannen, snorkelen – en zelfs feesten. Paradise Beach wordt beschouwd als een no-brainer, al moet je verwachten dat je een van de vele toeristen bent die van het zachte zand genieten. Even weg van het strand kun je Panagia Paraportiani en de Windmolens fotograferen, of een dagtocht plannen naar het eiland Delos voor zijn archeologische vondsten. Reizigers zijn ook dol op Klein Venetië om zijn restaurants, winkels en ansichtkaart uitzichten. Meerdere kunstgalerijen tonen werk van zowel plaatselijke als internationale kunstenaars. Je zult ook wat energie willen sparen voor een avondje uit, want het eiland is een toevluchtsoord voor nachtbrakers.

1. Klein Venetië

Feesten op Mykonos

 

Deze Chora wijk staat bekend als een van de prachtigste plekken op het eiland. Met uitzicht op het zuidwestelijke uiteinde van de haven besloten veel vroege scheepskapiteins zich hier te vestigen en bouwden er uniek schitterende huizen met uitzicht op zee. Tegenwoordig zijn veel van deze historische huizen omgebouwd tot een verscheidenheid aan gezellige restaurants, trendy bars, winkels en nachtclubs, waardoor dit een bruisende plaats is op alle uren van de dag.

Recente bezoekers boden gemengde kritieken voor Little Venice. Sommigen beschreven het als een mooie plek om te ontspannen met een drankje, vooral bij zonsondergang. Andere reizigers zeiden echter dat het er te duur en druk is, vooral als de cruiseschepen aangemeerd liggen. Als je er toch komt, plan dan een stop bij de windmolens voor nog meer fotomomenten, want de twee bezienswaardigheden liggen op wandelafstand van elkaar. Het gebied is gratis te verkennen, al zul je wel euro’s bij de hand willen hebben als je oog valt op een drankje, een hapje of een snuisterijtje.

2. De Windmolens (Kato Myli)

Feesten op Mykonos

Deze iconische windmolens met uitzicht op Klein Venetië dateren uit de 16de eeuw, toen de eilandbewoners windkracht gebruikten om graan te malen. Er zijn in totaal 16 windmolens, en hoewel ze niet meer in werking zijn, staan ze als een monument voor vroege innovatie. Het uitzicht hier is spectaculair: Vanaf deze heuveltop kun je Chora en de haven in de verte zien. Als je hier toch bent, wil je misschien ook het nabijgelegen landbouwmuseum van Mykonos bekijken.

Op weg naar de windmolens mag je de omliggende wijk Alefkandra niet over het hoofd zien. Deze historische wijk is een prima plek om te stoppen voor een hapje of een glaasje ouzo als je teruggaat in de richting van Klein Venetië. Veel van de bars aan zee, met hun buitenterrassen, zijn ideale plekken om de zonsondergang te bekijken en te fotograferen – tenminste tot de muziek wordt aangezet en het feestgedruis het middelpunt wordt.

Recente bezoekers waren verdeeld over de vraag of de windmolens je tijd waard zijn. Sommigen zeiden dat het gebied spectaculaire foto-opnamen biedt, vooral als de zon ondergaat. Anderen waren teleurgesteld over de verloederde aard van de molens en de grote mensenmassa die foto’s probeerde te maken. Als je voor een bezoek kiest, hoef je niet te betalen om rond te kijken.

3. Paraportiani kerk (Panagia Paraportiani)

Feesten op Mykonos

Als je het hen vraagt, zullen Mykoniërs je vertellen dat hun eiland 365 kerken herbergt – een voor elke dag van het jaar. De Panagia Paraportiani is echter veruit de bekendste. Deze sombere witgekalkte kerk, die in het centrum van Chora staat, dateert uit de Byzantijnse tijd en bezit een verscheidenheid aan religieuze versieringen die uit de Middeleeuwen stammen. In feite zijn het vijf kerken die samen gebouwd zijn. Vanaf de hoofdingang heb je een spectaculair uitzicht op de Middellandse Zee.

Sommige bewonderaars van de kerk raden aan bij zonsondergang te gaan, als het veranderende licht het bouwwerk bijzonder adembenemend maakt.

Je hoeft niet te betalen om de Paraportiani kerk te bezoeken. Het gebouw zelf is zelden open, volgens recente bezoekers, maar het blijft de moeite waard, al is het maar van de buitenkant.

Ook Interessant