Blog

3 Beste dingen om te doen in Athene

3 Beste dingen om te doen in Athene

Weinig steden kunnen tippen aan Athene als het gaat om historisch belang. Als de zon opkomt boven de gladde marmeren monumenten van de Akropolis en de geplaveide straten langs de basis vult, komen de inwoners van Athene uit hun huizen en begeven zich naar de plaatselijke markten of spelen schaak op het trottoir. Het leven gaat er trager, alsof de hele stad zich gelukzalig terugtrekt uit haar gloriedagen als politiek en cultureel machtscentrum. Maar als de zon ondergaat, komen de tegenstrijdigheden van Athene aan het licht: De lucht wordt gevuld met de geur van gekruid lamsvlees en muziek uit een nabijgelegen taverna, dansclubs blazen rockmuziek te midden van oude zuilen, en de felle lichten van het Omonia-plein weerspiegelen de glinsterende zuilen van het Parthenon, verlicht voor iedereen om te zien.

Zonvakantie Griekenland

3 Beste dingen om te doen in Athene

Van oude monumenten en middeleeuwse kerken tot musea van wereldklasse en chique boetieks, het is moeilijk om je in Athene te vervelen. Een van de belangrijkste redenen om Athene te bezoeken is rond te dwalen op de Akropolis en de Oude Agora en de prachtige ruïnes te verkennen, waaronder het Parthenon, het Erechtheion en de Tempel van Hephaestus. Maar je moet ook tijd vrijmaken voor de tentoonstellingen in het Nationaal Archeologisch Museum en het Akropolismuseum, en voor de historische straten van Plaka. Afhankelijk van wanneer je Plaka bezoekt, kun je misschien zelfs een theatervoorstelling bijwonen in het Herodus Atticus Odeon.

3 Beste dingen om te doen in Athene

1. Akropolis Museum

Zoals de naam al doet vermoeden, herbergt het Akropolismuseum – dat zich in de wijk Makrigianni in Athene bevindt – verschillende archeologische vondsten van de Akropolis. Tot de belangrijkste tentoongestelde voorwerpen behoren een reliëf van Athena Nike, verschillende gebeeldhouwde beelden uit het Erechtheion en een galerij met verschillende Parthenon kunstvoorwerpen.

Veel eerdere reizigers zeiden dat het Akropolismuseum een van de beste musea was die ze ooit hadden bezocht, en noemden de displays van het gebouw de perfecte aanvulling op de ruïnes van de Akropolis. Een ander pluspunt: het ontwerp van het museum. Verschillende bezoekers waren enthousiast over de constructie van de attractie, vooral de glazen vloeren die een blik gunnen op de ruïnes die zich onder het gebouw bevinden.

Openbaar parkeren is niet beschikbaar bij de Akropolis, maar reizigers kunnen de metro nemen naar het station Acropoli of een van de vele bussen nemen naar de haltes net buiten het terrein. Museum uren variëren per dag en seizoen, maar het pand over het algemeen opent om 8 of 9 uur en sluit tussen 4 en 10 p.m. Attractie passen kosten 5 euro (minder dan $ 6) per stuk en kan online worden gekocht of aan de kassa van het museum.

De kaartjes geven toegang tot alle tentoonstellingen, de leeszaal (waar gratis Wi-Fi is), de winkels, de eetgelegenheden en de toiletten. Gratis toegang wordt jaarlijks aangeboden op 6 en 25 maart, 18 mei en 18 oktober. Rondleidingen met gids zijn niet beschikbaar in dit museum, maar archeologen geven dagelijks lezingen over de tentoongestelde voorwerpen van het pand. Voor meer informatie over de collecties, faciliteiten en speciale evenementen van het Akropolismuseum kunt u terecht op de website van de attractie.

2. Plaka

De mooie, historische wijk Plaka, gelegen onder de Akropolis, is grotendeels residentieel. Toch zorgt het assortiment aan restaurants en cafés ervoor dat het er elke zomer krioelt van de toeristen. U kunt er ook winkelen, vooral als u wat gouden sieraden mee naar huis wilt nemen.

Motorvoertuigen zijn niet toegestaan in de kronkelige straatjes van deze buurt, dus zorg ervoor dat u een plattegrond en een comfortabel paar schoenen bij u heeft. Bezoekers zeggen dat Plaka een charmante sfeer biedt en tal van leuke winkels voor zowel souvenirs als unieke vondsten. Als u liever een drankje neemt zodra de zon ondergaat, raden reizigers aan een (of meerdere) van de levendige clubs of bars in het gebied te bezoeken.

Plaka ligt op loopafstand van de metrostations Acropoli, Sygrou – Fix, Monastiraki en Syntagma, en parkeren op straat is beperkt maar beschikbaar. Uren en tarieven variëren per winkel, restaurant, club en bar, maar de buurt zelf is 24 uur per dag vrij te bezoeken. Verwacht dat sommige winkel- en eetgelegenheden gesloten zijn tussen juni en augustus wanneer de lokale bevolking naar de nabijgelegen strandgemeenschappen trekt voor de zomer.

3. Erechtheion

3 Beste dingen om te doen in Athene

Het Erechtheion, gelegen net ten noorden van het Parthenon in het Akropolis complex, werd gebouwd tussen 421 en 406 v. Chr. als een plaats voor de Atheners om Erechtheus, de mythische koning van Athene, en verschillende Griekse goden te vereren. Hoewel kleiner dan het Parthenon, heeft dit bouwwerk een fries van grijze Eleusinische steen, meerdere beeldhouwwerken (kariatiden genoemd) en andere unieke details, waardoor het een van de meest in het oog springende gebouwen van de Akropolis is.

De aandacht voor details maakt het tot een van de populairste ruïnes van Athene om te bezoeken. Bezoekers zijn dol op de kariatiden aan de zuidkant van het gebouw en voegen eraan toe dat deze kopieën – vijf van de zes originele beelden worden tentoongesteld in het Akropolis Museum, terwijl het zesde zich in het British Museum in Londen bevindt – zo nauwkeurig zijn dat het moeilijk is om te zien dat het om replica’s gaat. Nog een pluspunt: het prachtige uitzicht over de stad.

Het Erechtheion is dagelijks geopend (behalve op belangrijke Griekse feestdagen) van 8 tot 17 uur. Om de site te bezoeken, moeten reizigers een Acropolis ticket kopen, dat 20 tot 30 euro (of $22 tot $32.50) per persoon kost. Standaard tickets omvatten één dag toegang tot alle attracties van de Akropolis (inclusief het Erechtheion) en faciliteiten zoals toiletten, drankconcessies en een cadeauwinkel, terwijl unified tickets één toegang tot de Akropolis, de Oude Agora en het Archeologisch Museum van Kerameikos binnen een periode van vijf dagen dekken.

Er is een kleine parking ter plaatse, maar rijden in het centrum van Athene is niet aan te raden, dus overweeg het gebruik van het openbaar vervoer om het Erechtheion te bereiken. Vier metrostations – Acropoli, Sygrou – Fix, Monastiraki en Thissio – kunnen te voet worden bereikt vanaf de attractie. Kijk op de ODYSSEUS-website van het Griekse Ministerie van Cultuur en Sport voor meer informatie.

Voor reizen naar Athene check deze pagina

 

Ook Interessant