Blog

Griekenland Vakantie

Griekenland Vakantie

Waarom een Griekenland vakantie?

Griekenland is een land in het zuidoosten van Europa aan het einde van het Balkanschiereiland.
Het land strekt zich uit tot het gebied van het Balkanschiereiland en het schiereiland Peloponnesos (Continentaal Griekenland) en ongeveer 3 duizend eilanden (waarvan er slechts 167 bewoond zijn) verspreid over de wateren eromheen. Zie de kaart.

Zonvakantie Griekenland

Onder de Griekse eilanden worden de volgende archipels onderscheiden: Zuid-Egeïsche eilanden (Cycladen en Dodekanesos), Noord-Egeïsche eilanden, Noord- en Zuid-Sporaden, Ionische eilanden, Saronische eilanden en Kreta en eilanden voor de kust. Sinds 1981 maakt Griekenland deel uit van de Europese Unie.

Griekenland wordt beschouwd als de uitvinder van de Europese beschaving. Hier werden democratie, filosofie en theater geboren. Hier kwam het idee van de Olympische Spelen vandaan. De culturele rijkdom, de smakelijke keuken en het prachtige uitzicht trekken toeristen van over de hele wereld aan. Griekenland was, is en zal zeker altijd een trendy toeristische bestemming zijn, waar je de ene dag kunt communiceren met geschiedenis en kunst, en de volgende dag kunt ontspannen op een van de pittoreske stranden die je smaakpapillen strelen met lokale smaken.

Waar breng je je vakantie door in Griekenland?

Door de ligging van Griekenland en zijn rijke cultuur wordt het massaal door toeristen bezocht. Zowel langs de kust van het vasteland van Griekenland als op individuele eilanden zijn hier zowel badplaatsen als badplaatsen te vinden. In het recente verleden was de Olympische Rivièra de meest populaire plaats waar toeristen zich overgaven aan zee en zonnebaden, die nu wordt vervangen door het schiereiland Chalkidiki of individuele eilanden. De meest bezochte resorts bevinden zich op eilanden als Kreta, Rhodos, Kos, Corfu, Thassos, Zakynthos en Santorini.

Chalkidiki

Een schiereiland voor de kust van de Egeïsche Zee, een populaire bestemming voor veel toeristen. In de oudheid behoorde het tot het Romeinse Rijk. Het ging achtereenvolgens onder de heerschappij van de Venetianen, Byzantium en Turken. Het maakt pas sinds 1912 deel uit van Griekenland. De oude Grieken identificeerden het met het thuisland van reuzen die vochten met de goden. Momenteel staat het bekend om zijn prachtige landschappen en zandstranden.

In het zuiden is Chalkidiki opgedeeld in 3 kleinere schiereilanden: Kassandra, Sithonia en Athos, die hier de populairste vakantiebestemmingen zijn. Op het schiereiland Athos ligt de autonome kloosterstaat Agios Oros, waar nog steeds monniken wonen in twintig kloosters. De berg Athos zelf werd als een heilige plaats beschouwd. Toegang tot Agios Oros is veel moeilijker en vereist extra vergunningen. Dit betekent echter niet dat je op Athos geen hotels en toeristische infrastructuur zult vinden. De meeste accommodaties bevinden zich rond de stad Ouranopolis. Deze plek is een oase van rust.

Sithonia staat bekend om zijn groene en bergachtige landschap. De stranden zijn hier niet te druk, wat een sfeer van rust creëert. Het toeristische leven is voornamelijk geconcentreerd in het westelijke deel van het schiereiland. Er zijn hier brede zandstranden. Een populaire toeristische bestemming is de stad Gerakini, gelegen tussen Sithonia en Kassandra. Dit kleine resort staat bekend om zijn lange, schilderachtige Skala-strand. Langs het zijn er veel hotels, tavernes en winkels.

Het best ontwikkelde en meest populaire is het Kassandra-schiereiland, waar de grootste accommodatiebasis in Chalkidiki is gevestigd. Naast rust kun je ook rekenen op andere vormen van vermaak, zoals nachtclubs of watersporten. Veel hotels zijn geconcentreerd rond Kriopigi, een klein stadje dat beroemd is om zijn prachtige strand en echt Griekse sfeer. Er zijn hier verschillende winkels en tavernes. Kalithea en Possidi zijn ook populair.

Kos

Kos,het derde grootste eiland in de Dodekanesos archipel. Het onderscheidt zich van andere Griekse eilanden door zijn laaglandtopografie. Toeristen worden hier aangetrokken door prachtige stranden, monumenten, uitstekende voorwaarden voor watersporten en de specifieke sfeer van het Griekse eiland.

De hoofdstad van Kos is de gelijknamige stad. Verwoest tijdens de aardbeving van 1933, werd het herbouwd in een moderne stijl. Hier vind je hotels, bars, tavernes en een mooie boulevard, Lambi, gelegen pal naast de hoofdstad, beschikt over een mooi strand. Er zijn ook veel hotels in en rond Kos- Psalidi en Ag Fokas. De populairste badplaats in het noorden van het eiland is Tingaki. Deze stad staat bekend om zijn zandstrand, geweldige omstandigheden om te windsurfen en prachtige uitzichten, bijvoorbeeld op het Turkse schiereiland.

Naast de bovengenoemde plaatsen, verblijven toeristen die naar Kos komen graag in Mastichari, beroemd om zijn brede strand en prachtige landschappen. Kos is ook de thuisbasis van het beroemde Lido waterpark.

Kreta

Kreta – het grootste Griekse eiland, gelegen in de Middellandse Zee tussen drie continenten: Europa, Azië en Afrika. De geschiedenis van Kreta gaat terug tot 6000 jaar geleden. jaar voor Christus Vanaf 3000 voor Christus ontwikkelde zich de Minoïsche cultuur op het eiland. Vanaf de 4e eeuw na Christus werd het een deel van Byzantium. Daarna kwam het in handen van de Arabieren, Venetianen, Ottomaanse Turken en Egyptenaren. In 1898 werd Kreta een autonome republiek onder het protectoraat van het Ottomaanse Rijk. In 1913 werd het opgenomen in Griekenland.

De rijke historie en de diversiteit van het landschap trekken jaarlijks massa’s toeristen. We vinden hier alles: eeuwenoude monumenten zoals het paleis van Knossos, prachtige stranden en landschappen, toeristische resorts met tal van bezienswaardigheden en charmante bergstadjes. De best ontwikkelde toeristische basis is te vinden langs de noordkust van het eiland. Hier bevinden zich de grootste en meest bezochte resorts zoals Heraklion en Chania, evenals Rethymnon.

Heraklion is de hoofdstad van Kreta en vormt tegelijkertijd, samen met de omliggende steden, het grootste toeristenoord op het eiland. Het heeft een enorme accommodatiebasis. Er zijn hier veel restaurants, tavernes, bars en winkels. Geschiedenis is hier verweven met moderniteit. In de stad zelf staan ​​veel monumenten uit de vroegste tijden. Toeristen worden verleid door zandstranden en luxe hotels. Het voordeel van Heraklion is ook de nabijheid van Knossos.

De tweede populaire badplaats op Kreta is Chania. De stad staat bekend om zijn prachtige uitzicht op de Witte Bergen, waarvan de toppen het hele jaar door met sneeuw bedekt zijn. Er is geen tekort aan toeristische attracties en prachtige stranden in Chania en de omliggende steden.

Rethymnon, een van de mooiste steden van Kreta, is ook een populaire badplaats. Sinds de jaren tachtig heeft het een grote ontwikkeling doorgemaakt op het gebied van toerisme, waardoor hier veel hotels en servicepanden zijn gebouwd. De stad heeft een breed zandstrand, waarlangs een met palmbomen omzoomde boulevard loopt.

Niet alleen Noord-Kreta wordt bezocht door toeristen. In het zuiden is een van de grootste resorts Agia Galini, waar je tal van hotels, bars en tavernes vindt. In dit deel van het eiland ligt ook Matala – een klein vissersdorpje dat betovert met zijn stranden en grotten.

Wat te bezoeken op Kreta?

Kreta verleidt toeristen met uitstekende plekken om te ontspannen. Er zijn hier ook veel monumenten. De belangrijkste hiervan is het paleis van Knossos. Knossos ligt 6 km ten zuidoosten van Heraklion. Er is een zogenaamde Minoïsche cultuur die teruggaat tot de periode van de Minoïsche cultuur. Paleis van Minos (legendarische heerser o.a. bekend uit de Griekse mythologie). De ontdekking werd gedaan door Arthur Evans, die in de jaren 1899-1905 opgravingen in het gebied uitvoerde.

Het gebouw heeft een oppervlakte van circa 17.4 duizend vierkante meter. Het werd vele malen herbouwd en uitgebreid. Twee ingangen met trappen, een portiek, een zuilenhal en een labyrint van gangen leidden naar het interieur. Er waren hier veel kleine kamers. Het centrale punt was de binnenplaats, waaraan de troonzaal, representatieve en cultuskamers grensden. Hier werden prachtige fresco’s gevonden, evenals talloze vaten, beeldjes en tabletten.

In de buurt van het paleis werden ook historische villa’s en monumentale graven uit het 2e millennium voor Christus. ontdekt de tempel van Apollo uit de 7e eeuw voor Christus. Naast de vele ruïnes uit de oudheid, die verspreid over het eiland liggen, moet je onder andere de langste Samaria-kloof van Europa en talrijke Venetiaanse monumenten zien in Heraklion en Agios Nikolaos.

Olympic Rivièra

Olympic Riviera – een strook stranden die zich uitstrekt over ongeveer 70 km tussen de steden Methon in het noorden en Nei Pori in het zuiden. Het is een schilderachtige plek van waaruit je het uitzicht op de Olympus- en Ossa-massieven kunt bewonderen. Een paar jaar geleden was dit gebied erg populair bij toeristen uit Midden- en Oost-Europa, waardoor het tegenwoordig een van de goedkoopste vakantiebestemmingen in Griekenland is.

De Olympische Rivièra staat bekend om zijn grote aantal campings en goedkope accommodatie. De standaard van toeristische diensten is echter lager dan in eilandresorts. Er is geen tekort aan attracties en vrijetijdsplekken aan de Rivièra. Het is ook een goed uitgangspunt voor bijvoorbeeld uitstapjes naar de toppen van de berg Olympus.

Tot de meest populaire vakantiebestemmingen in de regio behoren Katerini en het nabijgelegen Paralia, Plaka en Leptokarya. Katerini was een van de oudste toeristische steden aan de Rivièra. Het stond bekend om zijn uitgebreide accommodatiebasis, een mooi strand, talloze tavernes en winkels.

Met de toestroom van steeds meer toeristen begon het resort uit te groeien tot andere steden in de buurt. Paralia ligt op 4 km van Katerini en was in het verleden de vissershaven. In de jaren 70 werd het uitgebreid tot een groot resort. Veel hotels, tavernes, nachtclubs en winkels zijn hier ontstaan. In het hoogseizoen is het hier enorm druk. Het strand in Paralia is zand- en kiezelstrand en niet erg breed.

Toeristen kiezen ook graag voor Leptokarya, dat op 3 km afstand ligt. Dit dorp staat bekend om zijn prachtige zandstrand en brede strand. Het zuidelijke deel van de stad is een oase van rust, terwijl je in het noordelijke deel talloze clubs, restaurants en winkels vindt. Leptokaria is in het seizoen een drukke badplaats, terwijl het in de rest van het seizoen een typisch Griekse stad wordt.

Naast de bovengenoemde steden zijn er ook kleine toeristische nederzettingen met een klein aantal hotels en campings, zoals bijvoorbeeld Olimpic Beach. Typische seizoensresorts aan de Olympische Rivièra zijn Pantaleimonas en het moderne Nei Pori. In de eerste stad vind je veel campings en stranden, de best ontwikkelde recreatieplekken in de omgeving.

Vanaf hier is er ook een prachtig uitzicht op het middeleeuwse kasteel van Platamonas, gelegen op een heuvel. Nei Pori staat bekend om het beste strand aan de Rivièra, dat hier breed en zanderig is en waarlangs een prachtige promenade loopt met veel tavernes en winkels. Nei Pori is ook de thuisbasis van het grootste pretpark van het gebied en het Aquapark.

Rhodos

Het grootste eiland van de Dodekanesos-archipel. Het wordt het eiland van de zon genoemd en de geschiedenis gaat terug tot de vroegste tijden. Rhodos wordt steeds meer gekozen door toeristen uit heel Europa. Een goed ontwikkelde hotelbasis, prachtige landschappen en stranden en tal van andere attracties hebben van het eiland een toeristisch paradijs gemaakt waar je elke dag iets anders kunt doen. Het staat bekend om zijn monumenten en het uitgaan en nachtleven.

Veel van de bezienswaardigheden, waaronder monumenten, talloze bars en winkels, zijn te vinden in de stad Rhodos. De meest populaire badplaats is echter Faliraki, op 15 km afstand. Het staat bekend om zijn prachtige zandstrand en het intense nachtleven. Faliraki is een goede plek voor toeristen die, naast ontspannen op het strand, ook plezier willen hebben in clubs, bars en tavernes. Dit ooit kleine vissersdorpje is nu een bruisende badplaats vol zonhongerige toeristen en watersporters. Faliraki heeft ook een officieel nudistenstrand.

Een aantrekkelijke toeristische bestemming op Rhodos is Kolimbia, dat zowel geschikt is als uitvalsbasis om het eiland te verkennen als een vakantiebestemming. Er zijn baaien met zand- en kiezelstranden. Je vindt hier ook de volledige toeristische infrastructuur: hotels, bars, tavernes en winkels. Door het klimaat van de stad lijkt het een oase van rust.

Santorini

Santorini – een Grieks eiland dat deel uitmaakt van de Cycladen-archipel. Er zijn hier niet veel plaatsen om te bezoeken, het is niet het grootste of belangrijkste eiland van alle Griekse eilanden, maar het is hun uithangbord geworden dankzij de prachtige uitzichten. Iedereen associeert hier wit en blauw met elkaar verweven. De witte gebouwen contrasteren met het azuurblauw van de zee en de blauwe koepels van de plaatselijke kerken. Het is de moeite waard om even op het eiland te blijven en een wandeling te maken door de smalle, charmante straatjes.

De geschiedenis van Santorini gaat terug tot de Minoïsche periode. In het 2e millennium voor Christus, als gevolg van een vulkaanuitbarsting, blies het centrale deel van het eiland de lucht in, waardoor de nog steeds beroemde caldera ontstond. Het “gat” in het eiland werd overspoeld met water uit de zee, wat garant staat voor een interessant en origineel landschap van Santorini.

Momenteel zijn er veel typische toeristische steden die verleiden met hun geweldige sfeer. De stad Kamari, de thuisbasis van de Byzantijnse kerk van Panhagia Episkopi, is een bezoek waard. De ruïnes van het oude Thira – de hoofdstad van het eiland – domineren de Mesa Vouno- klif.

Thassos

Thassos – een eiland in de Noord-Egeïsche Zee, 8 km van de kust van Thracië. Het is het negende grootste eiland van Griekenland. Honing, olijfolie en wijn worden hier geproduceerd. De inwoners houden zich bezig met landbouw en visserij, maar het toerisme is het belangrijkste voor de economie van het eiland.

Thassos wordt het groene eiland genoemd. Het is bedekt met dennenbossen en olijfboomgaarden. Het eiland is een oase van rust, waarvan de charme wordt toegevoegd aan de stranden die verborgen zijn in kleine baaien. Het noordoosten van het eiland wordt ingenomen door de toppen van de bergen Profotis en Isparion.

Als we Thassos diep ingaan, zullen we talloze bergsteden tegenkomen. De meeste toeristische attracties zijn geconcentreerd in Limenaria – de hoofdstad van het eiland, waarvan de geschiedenis teruggaat tot de oudheid. Overblijfselen van het amfitheater, tempels en poorten naar de stad stammen uit die tijd. Het strand van Limenaria is smal en druk. Bezoek de stranden van Makri Amnos Bay, Chrissi Ammoudia bij Panagia, Psili Ammos en Skala Potamia.

Zakynthos

Het meest zuidelijke van de belangrijkste Ionische eilanden. Het wordt gekenmerkt door prachtige uitzichten. Het handelsmerk zijn kleine baaien met zandstranden, waaronder Wreck Bay, waar een scheepswrak op een door rotsen beschut strand ligt. Zakynthos is de afgelopen jaren een zeer modieuze bestemming geworden voor toeristen die naar Griekenland reizen.

De belangrijkste badplaats op het eiland is het dorp Laganas. Het beschikt over een lang zandstrand dat deel uitmaakt van het Marine National Park. De stad bruist van het leven, er zijn de beste clubs op het eiland. We zullen veel hotels en restaurants vinden. Wie op zoek is naar stilte, moet naar Kalmaki gaan, dat door een zandstrand met Laganas is verbonden. Het is een veel rustigere plek. Helaas zijn watersporten in beide steden vanwege de schildpadden beperkt.

De tweede populaire en tevens oudste badplaats op het eiland is Argassi. De stad heeft een rijke accommodatiebasis, terwijl het strand zand- en kiezelstranden zijn. Het voordeel hier is de mogelijkheid tot watersporten, en de aanwezigheid van vele restaurants en tavernes.

Langzaam aan wordt het een steeds vaker bezochte plaats door toeristen. Er zijn talloze bars, cafés en tavernes. Verder vinden we hier een breed scala aan toeristische attracties, waaronder watersport, een uitgaanscentrum met biljart en bowling, een pretpark en het Scheepvaartmuseum.

Wat is de moeite waard om te bezoeken in Griekenland?

Griekenland was de bakermat van de westerse beschaving. Bij elke stap vinden we sporen van de oude kracht van zijn inwoners, prachtige monumenten en landschappen. Reizen door Griekenland betekent communiceren met geschiedenis en kunst. Het is onmogelijk om hier alles te zien, omdat de overblijfselen van het oude tijdperk verspreid zijn over het hele land en zich vaak zelfs op kleine eilandjes ver van het vasteland verbergen.

Door ons te concentreren op de belangrijkste objecten, gaan we zeker naar de hoofdstad van Griekenland – Athene, naar oude steden zoals Delphi, Mycene, Epidaurus of Korinthe. Bij het bezoeken van plaatsen die verband houden met de oude cultuur, is het de moeite waard om even naar de plaats te gaan waar een van de belangrijkste veldslagen van de toenmalige wereld plaatsvond – naar de Thermopylae-kloof. Een interessante en bezienswaardige plaats is het kloostercomplex Meteora en de stad Thessaloniki.

Athene

Athene – de grootste stad en hoofdstad van Griekenland. De geschiedenis gaat terug tot 3000 jaar geleden. In 1400 voor Christus werd het eerste fort van de heerser gebouwd op de Akropolis, waar grote helden tot het einde van de 11e eeuw voor Christus verbleven. De eerste verslagen van Athene dateren uit de 8e eeuw voor Christus. Dankzij de steun van Sparta in de Perzische oorlogen kon Athene zich ontwikkelen tot een grote mogendheid aan de Egeïsche Zee. In die tijd werd de Maritieme Liga gevormd, begon de bouw van de Akropolis en vond de ontwikkeling van de Atheense democratie plaats.

Tot op de dag van vandaag zijn moderniteit en oudheid in Athene met elkaar verweven. Zelfs in het midden van de 19e eeuw was Athene een kleine nederzetting rond de Akropolis. Door de jaren heen is de stad gegroeid, maar de belangrijkste bezienswaardigheden bevinden zich in de buurt van oude gebouwen. De nabijheid van deze faciliteiten maakt het mogelijk om ze praktisch te voet te bezoeken.

Het belangrijkste monument hier is de heuvel van de Akropolis. Het is een showcase van zowel Athene als heel Griekenland. De Akropolis werd gebouwd op een 156 meter hoge rotsvoet die boven de vlakte van Athene uittorent. In de oudheid was het een bruisende stad en de oudste sporen van bewoning in het gebied dateren uit het 2e millennium voor Christus.In eerste instantie was hier de zetel van de heersers gevestigd. In de 8e eeuw voor Christus werd het een plaats gewijd aan de goden. In de 6e eeuw voor Christus werd hier de eerste monumentale tempel gewijd aan Athene gebouwd. In die tijd werd de eerste poort gebouwd die naar de Akropolis en de tempel van Artemis leidde. Deze gebouwen zijn vernietigd in de oorlog met Perzië.

450 jaar voor Christus

In 450 voor Christus werd besloten om het Parthenon, de tempel van Nike, de Propylaea en het Erechtheion op te richten. De uitbreiding van de Akropolis werd ondersteund door de oude heerser van Athene, Pericles. Dankzij dit project zijn de objecten ontstaan ​​die we vandaag kunnen bezoeken. De Propylaea was een monumentaal poortcomplex. Gebouwd in de Ionische stijl, fungeerde de tempel van Nike als een plaats van aanbidding voor Athena Nike. Alle godheden die op de Akropolis aanwezig waren, werden aanbeden in het Erechtheion. Het meest bekende element is de veranda van Kor – beelden van meisjes die het plafond van het gebouw ondersteunen. Het zijn nu kopieën van de originele sculpturen.

Het Parthenon

Het Parthenon is het grootste bouwwerk van de Akropolis. Het gebouw is gebouwd in de Dorische stijl. Nauwkeurig ontworpen, heeft het nooit als een echte tempel gediend, hoewel het interieur een 12 meter hoog goud en ivoren beeld van de godin Athena verborg. Het Parthenon was vooral de schatkamer van de stad. Het was ook bedoeld om de kracht en rol van het oude Athene te benadrukken.

Er zijn veel andere oude bouwwerken in de buurt van de Akropolis, waaronder: de Areopagus, de ontmoetingsplaats van het hoogste gerechtshof in Athene; Kerameikos – oude begraafplaats; Heuvel van de Muzen, waar het graf van de Syrische prins Antiochus Philopappos, gebouwd in 115 voor Christus, zich bevindt; het standbeeld van Lysicrates ; de 12 meter hoge Toren uit de 1e eeuw voor Christus, waarin een waterklok was gehuisvest; Boog van Hadrianus uit de 2e eeuw na Christus; de Romeinse agora uit 10 na Christus, die werd gemaakt als aanvulling op de Griekse; de tempel van de Olympische Zeus, gebouwd door de eeuwen heen tussen 6e voor Christus en 2e na Christus ; het Theater van Dionysus ; en de bibliotheek van Hadrianus.

Direct naast de Akropolis ligt de Agora – het oude marktplein, dat van de 5e eeuw voor Christus tot de 6e eeuw na Christus het centrum was van het commerciële en sociale leven in Athene. De gebouwen die erin zijn opgenomen, zijn vele malen verwoest en wat we hier nu kunnen bewonderen dateert alleen uit de Romeinse tijd. De Portico van Attalos valt hier op – een gebouw met zuilen waar goederen werden opgeslagen en de best bewaarde Griekse tempel gewijd aan Hephaestus. Dit gebouw werd gebouwd in de 5e eeuw voor Christus in de Dorische stijl.

Er zijn ook veel historische kerken in Athene, zoals Agia Dinami uit de 12e eeuw, Agios Eleftherios uit dezelfde eeuw, Kapnikarea uit de 11e eeuw, het Kessariani-klooster uit de 11e eeuw en Mitropolis – een grote orthodoxe kathedraal uit de 19e eeuw.

Naast de oude wijk Plaka is trendy Kolonaki een bezoekje waard. Het hoogtepunt van Athene is het Syntagmaplein – een ontmoetingsplaats voor Atheners, grenzend aan het parlementsgebouw. Het is een voormalig koninklijk paleis uit de 19e eeuw, tegenwoordig de zetel van de regering en de president. Voor het parlementsgebouw ligt het graf van de onbekende soldaat, waar soldaten in historische uniformen de wacht houden.

Omdat het in de hoofdstad van Griekenland is, is het de moeite waard om de haven van Piraeus en het Olympisch Stadion te zien. Op de plaats waar het huidige stadion zich bevindt, waren er in het oude Athene om de 4 jaar vieringen die verband hielden met het belangrijkste festival van de stad – Panathenas. Het was ook hier dat de opening van de eerste Olympische Spelen van de moderne wereld plaatsvond in 1896.

Likevitosheuvel

Een goed uitkijkpunt voor de hele stad en de Akropolis is de Likevitos- heuvel. Bij goed zicht kun je ook het nabijgelegen eiland Aegina zien liggen. Aegina ligt in de Saronische Golf. De belangrijkste attractie hier zijn de overblijfselen van de tempel van Aphai. Het werd gebouwd in de 5e eeuw voor Christus in de Dorische stijl. Het eiland is te bereiken met de veerboot vanuit de haven van Piraeus. Naast de bovengenoemde plaatsen heeft Athene veel te bieden. Er zijn talloze parken, tuinen, pleinen, cafés, restaurants en souvenirwinkels.

Delphi

Delphi – een oude stad gelegen aan de voet van de Parnassus. De stad werd wereldberoemd dankzij het orakel dat hier gevestigd is. De Pythia, zittend op een statief, werd niet alleen bezocht door de inwoners van het oude Griekenland die om advies vroegen, maar ook door de buurlanden. De profetieën van het orakel waren altijd dubbelzinnig, om haar gezag niet te ondermijnen. Het daalde aanzienlijk na de Perzische oorlogen.

Delphi was ook een belangrijk centrum van de cultus van Apollo. In 600 voor Christus werd hier ter ere van hem een ​​tempel gebouwd. In een van de kamers stond een blok marmer dat de spreekwoordelijke “navel van de wereld” markeerde, d.w.z. het middelpunt van de aarde. Momenteel kunnen we alleen de ruïnes van dit gebouw bewonderen. Ernaast zijn de overblijfselen van een oud theater bewaard gebleven. Als je in Delphi bent, is het ook de moeite waard om het Archeologisch Museum te bezoeken.

Epidaurus

Epidaurus – een oude stad in de Peloponnesos aan de Saronische Golf. Van de 6e eeuw voor Christus tot de 4e eeuw na Christus was het een belangrijk centrum van de cultus van Asclepius. De zieken kwamen hier in de hoop op wonderbaarlijke genezing. Er zijn hier veel overblijfselen van de oude stad, maar het belangrijkste monument hier is het best bewaarde Griekse theater. Gebouwd rond 300 voor Christus, kon het plaats bieden aan maximaal 14000 toeschouwers. De constructie zorgde voor een uitstekende akoestiek. Op deze plek vonden tal van sport- en toneelwedstrijden plaats.

Theater is niet alles wat we in Epidaurus vinden. Er zijn ook ruïnes van de tempel van Asclepius uit de 4e eeuw voor Christus, de tempel van Artemis (ook uit de 4e eeuw voor Christus), stadion, gymnasium, abaston – een plek waar patiënten in afwachting van genezing verbleven. We zullen hier ook de baden van Asclepius uit de 2e eeuw na Christus vinden, evenals vele andere oude voorwerpen.

Korinthe

Korinthe – Ancient Archea Korinthos, een havenstad in Griekenland gelegen in de Peloponnesos. In de oudheid speelde de stad een belangrijke rol. Sporen van bewoning in het gebied dateren uit het 5e millennium v.Chr.. De periode van grootste welvaart viel op 600 v.Chr. Toen Korinthe een groot handelscentrum was. Hier werden ook aardewerk en bronzen voorwerpen geproduceerd. Na te zijn veroverd door de Romeinen in 146 voor Christus, werd het gesloopt en vervolgens herbouwd om de hoofdstad te worden van de Romeinse kolonie Corinthiensis en later de provincie Achaia. Na de Romeinen kwam Korinthe in handen van de kruisvaarders, vervolgens de Venetianen en de Ottomaanse Turken. Momenteel bevinden de overblijfselen van de oude stad zich op enkele kilometers van de moderne.

In de omgeving van het oude Korinthe kan dat bezoek de ruïnes van de tempel van Apollo uit de 6e eeuw voor Christus. Dit gebouw is gebouwd in de Dorische stijl en is een van de belangrijkste monumenten van Korinthe. Er zijn fragmenten van een middeleeuws fort op de Acrocorinth-heuvel. Hier stond ooit de tempel van Aphrodite. Er zijn hier ook veel overblijfselen van de Romeinen, b.v. de agora uit de 1e eeuw, de thermen van Eurykles, de peribolos van Apollo, de bron van Glauke, evenals een theater voor ca. 15.000. kijkers.

Meteora

Meteora – een massief van zandsteenrotsen, gelegen in centraal Griekenland, aan het einde van de Thessalische vlakte. De attractie van Meteora is het kloostercomplex gelegen op de toppen van rotsen, waarvan de hoogte reikt tot 540 m boven de zeespiegel. Er zijn hier 24 kloosters (elk op een andere rots), waarvan er momenteel slechts 6 bewoond zijn.

De eerste religieuze gemeenschappen verschenen hier in de 10e eeuw, maar het oudste klooster dateert uit de 14e eeuw. De legende gaat dat de stichter, St. Athanasius besteeg de rots op de vleugels van een adelaar. Tijdens de oorlogen tussen Byzantium en Servië waren de kloosters een goede schuilplaats. Tot voor kort waren deze moeilijk bereikbare plaatsen alleen bereikbaar met touwen, net zoals voedsel en benodigdheden voor de monniken naar de kloosters werden gebracht. Tegenwoordig leiden trappen en bruggen naar enkele van de kloosters. Sommige zijn open voor het publiek, maar je moet rekening houden met geschikte kleding (bedekte schouders en knieën).

Mycene

Mycene – een oude Griekse stad in het noordoostelijke deel van de Peloponnesos. De geschiedenis van de stad gaat terug tot de vroegste tijden. In het midden van het 2e millennium voor Christus was het het centrum van de Myceense cultuur – de oudste cultuur van Continentaal Griekenland geassocieerd met de Achaeïsche gemeenschap. De mythische koning van Mycene was Agamemnon, wiens graf de zgn De Schatkamer van Arteus kan worden bezocht in de necropolis die bij de stad hoort.

De kennis over zowel de stad zelf als de Myceense cultuur werd geleverd door talrijke opgravingen die aan het einde van de 19e eeuw werden geïnitieerd door Heinrich Schliemann. In Mycene zijn er overblijfselen van de Akropolis, ruïnes van huizen en Cyclopische muren rondom de stad, de beroemde Leeuwenpoort, die dateert uit 1250 voor Christus, evenals de eerder genoemde necropolis van de beroemde Agamemnon. Fresco’s werden gevonden in de zetel van de heersers. We vinden hier ook de overblijfselen van gebouwen uit iets latere tijden – een tempel uit de 7e eeuw voor Christus, een theater en een gymzaal uit de 3e-1e eeuw voor Christus

Thermopylae

Thermopylae – een kloof in de buurt van de stad Lamia aan de kust van de Egeïsche Zee. In 480 voor Christus was deze plaats getuige van een van de belangrijkste veldslagen uit de oudheid. Het incident gebeurde tijdens de Tweede Perzische Oorlog. De kloof zou een ideale plek zijn om een ​​veldslag te voeren, omdat dit het succes van de Grieken moest verzekeren om zich tegen de Perzen te verdedigen. De Grieken onder leiding van Sparta en haar heerser Leonidas werden verslagen door de Perzen met koning Xerxes aan het roer.

De Spartanen die stierven in de strijd werden begraven op het slagveld en een plaquette met de beroemde zin werd op de grafheuvel op deze plaats geplaatst: “Voorbijganger, vertel Sparta dat haar zonen hier liggen, haar rechten tot het laatste gehoorzame uur. ” Hoewel er niet veel te ontdekken valt in Thermopylae, is het de moeite waard om even naar deze plek te gaan waar de geschiedenis van het oude Griekenland is geschreven.

Thessaloniki

Thessaloniki – De tweede grootste stad in Noord-Griekenland, aan de Golf van Thessaloniki. De geschiedenis gaat terug tot de 4e eeuw voor Christus, toen de koning van de Macedoniërs – Cassander hier een stadscentrum stichtte. Na de veroveringen van Rome werd het opgenomen in het rijk. Een van de eerste christelijke gemeenschappen werd hier gesticht. Eeuwenlang ging de stad van hand tot hand over. Het behoorde toe aan Byzantium, kruisvaarders, Turken en Venetianen. Kemal Atatürk – de grote leider van de Jonge Turken – werd hier geboren. In 1912, tijdens de Balkanoorlogen, werd Thessaloniki bezet door Griekenland. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de door brand verwoeste stad herbouwd volgens een modern Europees plan.

Momenteel is Thessaloniki een grote metropool, waar tal van congressen en internationale tentoonstellingen worden gehouden. Ondanks het verlies van het historische klimaat van de stad, vinden we hier verschillende historische gebouwen die het bezoeken waard zijn. Het meest herkenbare object hier is de Witte Toren. Het werd in de 16e eeuw gebouwd door Suleiman de Grote. Het behoorde tot het complex van vestingwerken rond de stad. Tegenwoordig herbergt dit het Museum van Byzantijnse Cultuur.

Byzantijnse gebouwen omvatten de Heptapyrgion Citadel. Er zijn ook veel historische kerken, zoals Panhagia Acheiropoietos uit de 5e eeuw, Hosios David uit het begin van de 5e en 6e eeuw, of Panhagia Chalkeon uit de 11e eeuw. Het gebouw dateert uit de 5e tot de 7e eeuw en het interieur verbergt een complex van ondergrondse catacomben, waar zich de cel van zijn beschermheer bevindt. Naast de bovengenoemde monumenten vinden we hier overblijfselen uit vroegere tijden, zoals de Boog van Galerius uit de 3e eeuw, evenals de ruïnes van de agora en het forum uit de Romeinse tijd.

Stranden in Griekenland

Verken de mooiste stranden van Griekenland. Welke zijn zanderig en welke rotsachtig? Griekenland is al lang een populaire vakantiebestemming. De toeristische waarden worden elk jaar door duizenden toeristen gewaardeerd. Een van deze troeven zijn ongetwijfeld Griekse stranden, goudkleurig zand en helderblauw water.

De ligging van Griekenland maakt het een geweldige plek om te ontspannen. Stranden zijn praktisch overal verspreid, zowel in het continentale deel van het land als op individuele eilanden. Het grondgebied van Griekenland omvat, afgezien van het eigenlijke deel, ongeveer drieduizend eilanden. Vroeger waren steden aan de Griekse Rivièra populair, tegenwoordig kiezen toeristen vaker en meer gewillig voor Griekse eilanden. Geen wonder, want daar bevinden zich enkele van de mooiste stranden van Europa.

Stranden in Griekenland zijn gevarieerd: zand- en rotsachtig, schoon en minder goed onderhouden, mooi en niet erg interessant, druk en afgelegen. Iedereen zal er iets voor zichzelf vinden, op voorwaarde dat ze weten waar ze naar stranden moeten zoeken…

Olympische Rivièra – ooit de meest populaire vakantieregio van Griekenland is beroemd om zijn mooie stranden. Steden als Katerini, Paralia, Leptokarya en Plaka hebben enkele van de beste stranden van het vasteland van Griekenland. In het bijzonder Leptokaria, waar we een brede strook goudkleurig zand vinden.

Helaas hebben de massale toestroom van toeristen en de snelgroeiende toeristische infrastructuur ervoor gezorgd dat zowel de steden als de plaatselijke stranden te druk en niet erg schoon zijn, en de hotels die eromheen ontspruiten hebben het uitzicht op het plaatselijke strand misvormd. Het is dan ook niet verwonderlijk dat toeristen na verloop van tijd elders op zoek gingen naar mooiere stranden.

Het schiereiland Chalkidiki is een zeer populaire bestemming geworden. Kleine Griekse steden, geweldige uitzichten en prachtige stranden trekken toeristen hier het meest aan. De stranden van Chalkidiki zijn zanderig en breed. Het uitzicht vanaf hen is adembenemend.

Een van de mooiste stranden van Chalkidiki is Skala in de stad Gerakini. In tegenstelling tot de Olympische Rivièra, hoewel de stranden van Chalkidiki vaak worden bezocht, lijken ze minder druk. Er is hier rust, waar toeristen die naar Griekenland komen zo op zoek naar zijn.

Als je naar de eilanden gaat, mag je de grootste niet missen – Kreta. Op Kreta zullen we veel mooie, brede zandstranden vinden. De meest populaire toeristische bestemmingen hier zijn Heraklion en Chania. Beide staan ​​bekend om hun mooie stranden en prachtige landschappen. Helaas zijn deze badplaatsen zo groot geworden dat de stranden, hoewel mooi, nauwelijks een oase van rust kunnen worden genoemd. Duizenden toeristen komen hier elk jaar, waardoor de stranden erg druk zijn. Tijdens jouw vakantie op Kreta is het onmogelijk om niet een bezoek te brengen aan de 2 mooiste stranden van het eiland, die zich op het westelijke deel van het eiland bevinden. De eerste is het strand van Balos, gelegen in een prachtige, pittoreske lagune. De tweede is gelegen op het zuidwestelijke puntje van Kreta – Elafonisi, dat al vele jaren de “blauwe vlag” heeft gekregen – een onderscheiding die wordt toegekend aan faciliteiten die voldoen aan de hoogste criteria op het gebied van waterkwaliteit, milieubeheer,

Een ander populair eiland is Rhodos. Deze plaats is een “Mekka” geworden van toeristen die dorst hebben naar zon en plezier. De meest bezochte badplaats hier is Faliraki, ooit een rustig, klein vissersdorpje. Tegenwoordig staat het bekend om zijn brede zandstrand en het rijke nachtleven. Er is ook een beroemd naaktstrand in dit dorp.

De toestroom van toeristen kan echter afschrikken om te ontspannen op het strand in Faliraki. Het is daarom de moeite waard om naar de omgeving van de stad Kolimbia te gaan om meer afgelegen stranden in baaien te vinden. Ze zijn misschien niet breed en bestaan ​​uit zand en grind, maar als je liever ontspant weg van de drukte van grote resorts dan zul je er zeker genieten van de plaatselijke stranden.

Een ander Grieks strandparadijs lijkt Corfu te zijn, waar we zowel zand- als kiezelstranden kunnen vinden. We kunnen genieten van schoon, goudkleurig zand in de steden Sidari en Roda. Een van de mooiste stranden is ook het zandstrand Mirtiotissa dat tussen de kliffen ligt.

Het eiland Thassos wordt ook graag gekozen door toeristen. Thassos is een van de mooiste Griekse eilanden, bedekt met dennenbossen en olijfboomgaarden. De plaatselijke badstranden zijn vooral stranden in kleine en afgelegen baaien, die het eiland charme en een echt Grieks karakter geven.

Zeker de meest charmante stranden van Griekenland worden verleid door het eiland Zakynthos. Het staat bekend om zijn prachtige uitzichten en kleine baaien met bijna ongerepte zandstranden. Een van de meest karakteristieke plekken op Zakynthos is de Shipwreck Bay, waar tussen het witte zand en het azuurblauwe water een scheepswrak ligt.

Zakynthos heeft echter niet alleen prachtige baaien, er zijn ook lange en brede stranden, zoals die tussen Laganas en Kalmaki. Naast goudkleurig zand zijn er ook kiezelstranden, zoals die in Argassi.

Welke plek we ook kiezen uit de vele Griekse resorts, we zullen zeker een strand vinden dat ons zal aanspreken en aan alle verwachtingen zal voldoen. Ongetwijfeld zullen Zakynthos, net als andere Griekse eilanden, onze ogen laten genieten van prachtige uitzichten en van rust op het strand een moment van ontspanning maken, geen gevecht om een ​​vrije plek om een ​​handdoek op het zand uit te spreiden…

Heb ik een visum nodig?

Vanwege het lidmaatschap van Griekenland in de Europese Unie hebben toeristen recht op visumvrij verkeer van personen binnen het grondgebied van de EU. De enige voorwaarde om vrij te reizen is het hebben van een geldig identiteitsbewijs (ID-kaart of paspoort). Dit geeft de toerist het recht om 90 dagen in Griekenland te verblijven zonder bijkomende formaliteiten.

Wat zijn de prijzen, wat is het waard om te kopen?

In Griekenland vind je allerlei soorten goederen – van smakeloze souvenirs naar het voorbeeld van de grootste monumenten uit de oudheid tot prachtig handwerk en enkele van de beste leersoorten en bontsoorten in heel Europa. De hoofdstad zelf is een winkelparadijs, waar er geen gebrek is aan alles wat de gemiddelde toerist uit Griekenland mee zou willen nemen. Er zijn winkels met kleine souvenirs, kleding, tapijten, keramiek, talloze kunstgalerijen en warenhuizen.

Populaire souvenirs zijn kopieën van oude vazen ​​of mooie iconen. Griekenland staat bekend om zijn bont, waarvan wordt gezegd dat het hier het goedkoopste van Europa is. Ook juweliers zijn populair. Antiek kan hier ook worden gekocht, de meeste winkels met dit soort goederen bevinden zich in de wijk Kolonaki in Athene.

Voorbeeld prijzen :

mineraalwater 0,5 l: ca. 0,4 euro;

coca-cola 0,3 l blik: ca. 0,5 euro;

wijn: ca. 5 euro;

bier: vanaf 1 Euro;

lunch: vanaf 5 Euro;

brood: € 0,60;

Griekse salade: 3,5-4 euro;

pitabroodjes: 2,20 Euro;

fetakaas: 5-6 euro/kg;

olijfolie: ongeveer 5 euro/liter;

drankjes in bars: 6-10 Euro;

watermeloen: EUR 0,25-0,40/kg;

Gezondheid – wat is de moeite waard om te weten?

Bij binnenkomst in Griekenland zijn er geen vaccinaties vereist. De belangrijkste gezondheidsrisico’s zijn zonnebrand en zonnesteek, dus drink veel water en zonnebaad verstandig. In Griekenland zijn zowel openbare als particuliere gezondheidsdiensten algemeen beschikbaar.

Is Griekenland een veilig land?

Griekenland is een relatief veilig land. De belangrijkste bedreigingen hier zijn dieven en zakkenrollers. Zoals in elk land, laat geen waardevolle spullen onbeheerd achter. Wees voorzichtig in grote groepen mensen en op stranden. Er zijn ook diefstallen van auto’s die op onbewaakte plaatsen zijn achtergelaten.

Weer en klimaat

Griekenland ligt in het subtropische mediterrane klimaat. Het wordt gekenmerkt door lange en hete zomers en milde en natte winters. Het klimaat van Noord-Griekenland is iets anders dan dat van Zuid-Griekenland. De gemiddelde temperatuur in het noorden is -6 °C in de winter en 26 °C in de zomer, terwijl het in het zuiden -9 °C in de winter en 27 °C in de zomer is.

De warmste gebieden zijn de zuidelijkste eilanden, zoals Kreta, waar de temperatuur in de winter gemiddeld 13 °C en in de zomer 29 °C bedraagt. Buiten de bergachtige gebieden valt er sporadisch en niet erg overvloedig neerslag. De beste tijd om naar Griekenland te gaan is de zomer, of als iemand niet van hoge temperaturen houdt – de late lente en vroege herfst. De beste maanden om op vakantie te gaan naar Griekenland zijn mei, september en oktober.

Wat is de moeite waard om te weten voordat je vertrekt?

  • -kantoren en banken in Griekenland zijn open van 8.00 uur tot 14.00 uur;
  • -op dinsdag, donderdag en vrijdag zijn winkels meestal open tot 19.00 uur of 20.00 uur met een pauze overdag, op maandag, woensdag en zaterdag alleen tot siësta;
  • -voor de meeste stranden is de toegang gratis, maar er wordt een vergoeding gevraagd voor het huren van een parasol en een zonnebank;
  • -om in Griekenland te kunnen duiken heb je een speciale vergunning nodig en mag je niets van de zeebodem delven.

Ook Interessant